Dane są cenne. Nie strać ich!
Fundamentem Twojego biznesu są ludzie i zgromadzone dane. Pierwszych można jeszcze zastąpić, ale utrata drugich to gigantyczny problem dla firmy. W dobie przechowywania danych w formie cyfrowej, kwestie bezpieczeństwa nabrały jeszcze większego znaczenia. Wyobraź sobie, że nagle tracisz kontakty do klientów, bilanse, faktury, rejestry i dokumenty kadrowe. Katastrofa? Na szczęście można się przed tym zabezpieczyć wykonując kopie zapasowe. Soluma Hosting zajmie się tym za Ciebie.
Gwarancja bezpieczeństwa danych. Korzystając z naszych usług hostingowych, bez względu na wybrany pakiet, zawsze otrzymujesz zaawansowany backup danych w cenie.
Dzięki przyjętej strategii tworzenia kopii zapasowych m.in.:
- Niemal w 100% wykluczamy uszkodzenie lub zaszyfrowanie kopii (w celu wymuszenia okupu)
- Monitorujemy zawartość ftp (skanowanie kopii - wirusy)
- Możliwe jest przywrócenie kopii w innej lokalizacji - razie awarii i odcięcia od serwerowni
- Możliwe jest przywrócenie wcześniejszej kopii w przypadku uszkodzenia kopii standardowych (kopii do 3 dni wstecz) lub powstałych w skutek błędu użytkownika
Plan tworzenia kopii zapasowych został oparty na realnych incydentach (analiza z 5 lat), konsultacjach z użytkownikami, oraz monitoringu bieżących i powstających zagrożeń.
Struktura kopii zapasowych dla serwerów Professional:
Serwery i lokalizacje (3 serwery kopii i 2 lokalizacje):
- Serwer z usługami (S0X), lokalizacja nr 1
- Serwer kopii nr 1 (S01), lokalizacja nr 1
- Serwer kopii nr 2 (S02), lokalizacja nr 2
- Serwer kopii nr 3 (S03), Raid-5, lokalizacja nr 2
Struktura kopii:
- Kopia NR1:
- z serwera S0X na S01
- codzienna kopia, przechowywana minimum do 3 dni wstecz
- kopia: bazy danych, kopia ftp, konta e-mail
- Kopia NR2 :
- z serwera S0X na S02
- kopia (bazy danych, kopia ftp) co miesiąc, przechowywana minimum 5 miesięcy (skompresowana i bez kompresji)
- skanowanie systemem antywirusowym wykonanej kopii
- kompresja wykonanej kopii
- Kopia NR3
- Kopia skompresowanej kopii z serwera S02 na S03
- kopia co miesiąc, przechowywyana minimum 6 miesięcy